Simojoen melontareitti

 
Tenho Jaakola, Tornionseudun Melojat

Simojoki alkaa Ranuan Simojärvestä ja laskee Simon kunnan alueella Pohjanlahteen. Jokireitin pituus on 182 kilometriä ja yhteisputous 177 metriä. Koskia ja nivoja on toista sataa. Kosket ovat joen alkupäässä helppoja. Joki sopii hyvin melonta-harrastusta aloitteville sekä retkimelontaan. Vaativimmat koskiosuudet sijoittuvat alajuoksulle, joten koskenlaskutaito ehtii hyvin harjaantua matkan varrella.

Entisöinnistä johtuen on koskien pääuoma usein häipynyt ja kivisyys lisääntynyt. Joen keskiosalla on pieniä käsilosseja joen poikki, joiden vaijereita on varottava. Simojoen voi meloa monissa eri osissa, sillä rantautumis- ja vesillelaskupaikkoja on runsaasti. Tiet seuraavat jokivartta lähes koko matkan ja erilaiset palvelut löytyvät joen varresta tasaisin välimatkoin.  Melontaolosuhteet ovat parhaimmillaan tulvaveden jälkeen kesä-heinäkuun vaihteeseen asti. Keskimääräinen jäidenlähtöaika on Vapun tienoilla. Myös syksyllä ruska-aikana ovat melontaolosuhteet normaalisti hyvät. Keskikevän kuivuus vaikuttaa eniten alajuoksulla.

Simojoen melontareitti on esitelty Luontoon.fi -sivustolta.

Simojoelle pääsee lukuisista eri paikoista, koska Simo - Ranua -tie (nro 924) seuraa jokea lähes koko matkan. Melontareitti alkaa Kaitavirralta. Jos haluaa meloa lyhyempiä osuuksia, niin muita hyviä lähtöpaikkoja reitille ovat Portimo, Raiskio ja Alaniemi. Simojoen vesiretkeilyreitti päättyy Simon venesatamaan. Reittiosuudet on kuvattu näiden lähtöpaikkojen välisille osuuksille.

Kaitavirta - Portimo, 56 km
Portimo - Raiskio, 18 km
Raiskio - Alaniemi, 71 km
Alaniemi - Simo, 33 km

Simojoen karttapalvelu tarjoaa tietoa melontakohteista ja alueen muista palveluista.